Újszülöttek hallásvizsgálata | RMC Gyermekgyógyászati Központ

Újszülöttek hallásvizsgálata

A súlyos vagy teljes halláskárosodás a leggyakoribb születési rendellenesség, így a hallás vizsgálata különösen fontos, már a baba életének korai szakaszában.

Mikor vigyük babánkat hallásvizsgálatra?

Szűrővizsgálatra érdemes már a születést követő néhány napban sort keríteni, hogy szükség esetén minél előbb megkezdhessük a terápiát. Ideális esetben a vizsgálatot 6 hónapos kor előtt el kell végezni, ez a beszédértés és -fejlődés szempontjából kritikus kor.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

Rendelőnkben BERA teszttel, gyorsan és fájdalommentesen végezzük a vizsgálatot.

A BERA eljárás képes az egészséges újszülötteknél a veleszületett halláskárosodás túlnyomó többségének kimutatására, amely eredményesnek bizonyul a koraszülött intenzív osztályokon lévő újszülötteknél és azoknál a csecsemőknél, akiknél számolni kell a hallásszervi neuropátia kockázatával. Ha az újszülöttnél a szülés folyamán oxigénhiány lépett fel, vagy nagyfokú sárgaság (magas bilirubin-szint) mutatkozik, netán koraszülött, az arcán vagy a fején kóros elváltozás (például farkastorok) figyelhető meg, feltétlenül el kell végezni nála a BERA vizsgálatot, amelyhez klinikánkon rendelkezésre áll a korszerű BERA-fülhallgató. A szűrővizsgálat fájdalommentes, és csupán néhány percig tart.  A legjobb, ha alvás közben végezzük a vizsgálatot, és ha a baba fején nincs semmilyen zselé, olaj vagy bőrápoló szer. A kisbaba fülére puha fülhallgatót teszünk, amely rövid kattogó hangot ad ki. A baba fejére helyezett érzékelőkkel mérjük a hallóideg és az agytörzs által kibocsátott válaszimpulzusokat.

A veleszületett halláskárosodás a leggyakoribb születési rendellenesség: 100 újszülött közül 1-3 kisbabát érint. A probléma minél korábbi feltárása és az indokolt beavatkozások elvégzése szinte felmérhetetlen jelentőségű lehet a hallásában korlátozott gyermek társadalmi beilleszkedése és intellektuális fejlődése szempontjából. Feltétlenül végeztesse el kisbabájának hallásvizsgálatát!

Orvosaink: 
Bókay János

Dr. Bókay János

Hétfő: 
Kedd: 
14:00 - 20:00
Szerda: 
Csütörtök: 
Péntek: 
Szombat: 
Változó
Vojnisek Zsuzsanna

Dr. Vojnisek Zsuzsanna

Hétfő: 
12:00 - 16:00
Kedd: 
Szerda: 
Csütörtök: 
Péntek: 
8:00 - 14:00
Szombat: 
Sallai Ágnes

Dr. Sallai Ágnes Ph.D.

Hétfő: 
páros héten 16:00-20:00
Kedd: 
Szerda: 
Csütörtök: 
Péntek: 
Szombat: 
Változó
Gudor Orsolya

Dr. Gudor Orsolya

Hétfő: 
08:00 - 14:00
Kedd: 
8:00 - 12:00
Szerda: 
Csütörtök: 
Péntek: 
Szombat: 
Jókay Kinga

Dr. Jókay Kinga

Hétfő: 
Kedd: 
12:00 - 17:00
Szerda: 
14:00 - 20:00
Csütörtök: 
8:00 - 14:00
Péntek: 
8:00 - 14:00
Szombat: 
Változó