Teljes körű vér-, vizelet-, széklet- stb. vizsgálatok | RMC Gyermekgyógyászati Központ

Teljes körű vér-, vizelet-, széklet- stb. vizsgálatok

Rendelőnkben számos laborvizsgálatot végzünk: azonnali eredményt adó gyorsteszteket, általános vér- és vizeletvizsgálatokat, speciális genetikai illetve egyes kórképekhez kapcsolódó diagnosztikai célú elemzéseket. A helyben levett minta a vizsgálat típusától függően rendelőnkben vagy külső laboratóriumban kerül elemzésre.

Speciális diagnosztikai vizsgálatok

Az általános laborvizsgálatok mellett rendelőnkben különböző gyorstesztek, speciális diagnosztikai vizsgálatok is elérhetők, melyeket gyermekorvosi javaslatra végzünk el:

Streptococcus gyors teszt torokváladékból

A streptococcus gyors teszt segítségével, torokváladékból percek alatt kimutatható az „A” csoportú streptococcus. A vizsgálattal meghatározhatjuk, hogy a torokgyulladást ez a baktérium okozza-e, ebben az esetben antibiotikum szükséges.

Influenza gyors teszt orrváladékból

A teszt pár perc alatt igazolja az influenza vírus „A” és „B” csoportját. Már a betegség korai fázisában alkalmazható.

Mantoux/Tuberculosis teszt

A teszttel kimutatható a Tuberculosis fertőzés. Tesztanyagot juttatunk a bőrbe, majd a beadás után 48-72 órával ellenőrizzük a bőrreakciót. Az injektált bőrfelület duzzanata, a kör alakú, felszínből kiemelkedő terület mérete alapján határozzuk meg a teszt eredményét.

Laktóz, fruktóz kilégzéses teszt

A vizsgálat eredményét a kilélegzett levegő hidrogén koncentrációja adja. A kilélegzett levegő H2 koncentrációja egészséges szervezet esetén kifejezetten alacsony. Bizonyos cukrok lebontásának a zavara azt eredményezi, hogy a bélrendszerben többlet hidrogén képződik, ezt tudjuk a teszttel kimutatni. A vizsgálat elején éhgyomorra egy édeskés tesztoldatot kell meginni, majd bizonyos időközönként belefújni a mérőműszerbe. A vizsgálat kb. 3 órát vesz igénybe.

Coeliákia/glutén/lisztérzékenység teszt

A coeliákia a szervezet autoimmun betegsége, melyben az emésztőrendszer nem tudja lebontani a glutént.  A teszt segítségével egy csepp vérből kimutatható a betegséget igazoló antitestek jelenléte a szervezetben. Eredmény: 10 perc alatt.

Calprotectin vizsgálat

A calprotectin egy olyan fehérje, ami a gyulladást jelző fehérvérsejtekben van, tehát gyulladásos bélbetegségben (IBS, colitis ulcerosa, Crohn betegség) megemelkedik a szintje. A vizsgálat segítségével  székletmintából megállapítható, valóban szükséges a gyermek tükrözéses vizsgálata vagy nem, így elkerülhető, hogy indokolatlanul kitegyük a gyermeket a kellemetlenséggel járó endoszkópos vizsgálatnak.

Kérjük, hogy a laborvizsgálatokra orvosi javaslattal érkezzen vagy ennek hiányát még az időpontkérésnél jelezze, ebben az esetben a megfelelő szakorvoshoz fogjuk irányítani, aki egy vizit keretében Önnel együtt meghatározza a szükséges vizsgálatokat.