Gyermekkardiológia | RMC Gyermekgyógyászati Központ

Gyermekkardiológia

Jelen járványügyi helyzetben személyesen csak első vizitre fogadunk pácienst, panasz esetén. Visszatérő pácienseinknek a kontrollvizsgálatra online időpontot szervezünk.

Pácienseink biztonsága érdekében rendelőnk szigorú járványügyi eljárásrendet alkalmaz, erről az alábbi linken tájékozódhat. Tovább >>

A gyermekkori szívbetegségek két fő típusát különböztetjük meg: veleszületett, vagy szerzett. A leggyakoribb fejlődési rendellenesség a szívet érinti, a világban 1000 gyermekből 8 valamilyen szívhibával születik. A szerzett szívbetegségek leggyakrabban a szívritmuszavarok, szívzörej, gyulladásos betegségek és szívizom problémák, amelyeknél - hasonlóan a veleszületett szívhibákhoz - a korai diagnosztika szerepe jelentős a kezelés tekintetében. Idősebb gyermekeknél az elhízás növeli a kardiovaszkuláris betegségek kockázatát, és sajnos egyre több a túlsúlyos, magas vérnyomás betegségben szenvedő gyermek, ezért gyakrabban találkozni ezzel a problémával is. Aktívan sportoló gyermekeknél a strukturális vagy szívizombetegség kizárása a gyermekkardiológia feladata.

Milyen esetekben forduljunk gyermekkardiológushoz?

  • Ha a kisbaba súlygyarapodása megáll, vagy testsúlya csökken
  • Gyermekünk étvágytalan, fáradékony
  • Bizonyos testrészein (jellemzően az ajkán és a körömágyán) kékes-szürke elszíneződések jelennek meg
  • Gyorsabb a légzése, szaporább a pulzusa
  • Versenyszerűen sportoló gyermeknél szűrővizsgálat céljából*

*Rendelőnk sportorvosi engedélyt egyesületi sportoláshoz, versenyzéshez nem tud kiállítani. Ha erre van szüksége a páciensnek, a szakvizsgálatok eredményét viheti tovább sportorvoshoz, amellyel időt takaríthat meg.

Rendelőnkben felnőttek és gyermekek számára egyaránt elérhető kardiológiai vizsgálatok:

  • EKG (elektrokardiográfia): 12 elektródával, fekvő helyzetben végzett vizsgálat, mely a szív elektromos tevékenységét ábrázolja. Segítségével az esetleges ingerképzési és vezetési zavarokat, és korábbi szívizominfarktus, illetve aktuális szívizom-vérellátási zavart mutathatjuk ki.
  • Szívultrahang: Segítségével a szív és a benne áramló vér vizsgálata történik, így megmérhetők a szív üregei, a fal vastagsága, megbecsülhető a szív pumpáló ereje. Vizsgálhatók a szívben található billentyűk, a billentyűkön áramló vér sebessége, kimutathatók kóros áramlások, megbecsülhetők ezen eltérések hosszú távú hatásai.
  • Terheléses EKG - kerékpár ergometria*: Speciális „szobakerékpárral” végzett vizsgálat, mely kapcsán az egyre nagyobb erőkifejtést igénylő terhelés alatt folyamatosan EKG monitorozást és gyakori vérnyomásmérést végzünk. A vizsgálattal a szív-érrendszer terhelhetőségét illetve a terhelés kapcsán létrejött változásokat vizsgáljuk.
  • ABPM 24 órás vérnyomás-monitorozás: Hordozható készülék, ami alkalmas az egész napos vérnyomás-spektrum ábrázolására, a „fehérköpeny” és az éjszakai, hajnali magas vérnyomás kimutatására, valamint a nappali és éjszakai átlagérték mérésére.
  • Holter monitorozás: A szív elektromos tevékenységét 24 órán keresztül rögzítő készülék, ami kimutatja az ingerképzési és vezetési zavarokat (kórosan lassú vagy túl gyors szívverés, gyakori melléütések, szabálytalan szívverés), és az esetleges életet veszélyeztető ritmuszavarokat.

*A vizsgálatot csak szívultrahang és nyugalmi EKG vizsgálat után végezzük el.

Magzati szívultrahang:

Nemzetközi adatok szerint a szív a leggyakrabban érintett szerv a magzat fejlődési rendellenességeiben, emellett a leggyakoribb kromoszóma-rendellenességek (Down-, Edwards-, Patau szindróma) nagy százalékban szívhibával is társulnak. A korai szívvizsgálatokban az RMC Magzati Medicina Központ a legnagyobb hazai tapasztalattal rendelkező központ, 2010 óta végezzük rutinszerűen, és munkacsoportunk eredményessége a világ élvonalába tartozik. A súlyos szívhibák 90%-a már az első trimeszter során kiszűrhető, ezért a terhesség 12-13. hetében végzett ultrahangvizsgálat során különösen nagy figyelmet fordítunk a szív és érrendszer vizsgálatára.  A második trimeszterben már a súlyos szívfejlődési rendellenességek csaknem 100 százaléka kiszűrhető, a harmadik trimeszterben pedig a kisebb, jellemzően jól gyógyítható szívhibák is kimutathatóak.

A terhességi szűrővizsgálatokat a magzati szív anatómiájában jártas szülész-ultrahangosok végzik, a kóros esetek kardiológus által kerülnek másodvéleményezésre.

Orvosaink:

Kádár Krisztina
Gyermekkardiológus
Hétfő:
16:00 - 20:00
Kedd:
Szerda:
Csütörtök:
15:00 - 18:00
Péntek:
Szombat:
Egyedi rendelési idők:
Dr. Tölgyesi Andrea
Gyermekkardiológus
Hétfő:
Kedd:
Szerda:
16:00 - 19:00
Csütörtök:
Péntek:
Szombat:
Egyedi rendelési idők: